Partneři:

Nejčtenější

Jak se doma cítit opravdu doma

Domov by měl pro každého z nás znamenat oázu klidu. Mělo by to být místo, kam se utíkáme schovat, uklidnit, kde se cítíme bezpečně. To ale není nic samozřejmého, protože zdaleka ne všude se člověk cítí bezpečně. Styl, který vyhovuje jednomu, nemusí být pro druhého vůbec příjemný. Proto je vždy třeba přizpůsobit si interiér vlastnímu vkusu, abyste se zde cítili skutečně doma. Potřebuje-li vaše domácnost radikální zásah, vsaďte na tapety. Tapety a samolepicí dekorace obecně patří k velmi oblíbeným prostředkům, jak přizpůsobit váš interiér vašim potřebám. I z čistě praktických důvodů je tapetování mnohem méně náročné než malba. Ať už vezmeme v potaz přípravu, samotné malování a především následný úklid, vychází tapetování jako mnohem jednodušší.

Svítíte? Svítíme!

Lidé jsou tvorové aktivní, proto neposedí chvíli ani po západu slunce a na svoji činnost potřebují vidět. Proto je třeba myslet na dobré osvětlení. Je vědecky dokázáno, že špatně zvolený typ svítidel lidi otupuje a snižuje jejich pracovní nasazení, jiné druhy zase mohou způsobovat bolesti hlavy a stavy nevolnosti. Proto je důležité výběru svítidel věnovat skutečně důkladnou pozornost, abyste při něm mohli pracovat, bavit se i relaxovat ve zdraví.

 

Jak nejlépe vybrat osvětlení

 

Na osvětlení závisí také celkový dojem a atmosféra vašeho interiéru. Je-li místnost příliš tmavá, působí ponuře. Na druhou stranu příliš silné až nepříjemné světlo také nepůsobí zrovna nejlépe, takže je potřeba najít kompromis. Nejprve je třeba rozmyslet si, jakým typem svítidla chcete osvětlovat vaši domácnost, v poslední době se nejvíce doporučují úsporné žárovky, někdy i zářivky, ale především jsou moderní LED žárovky, které šetří energii a jejichž životnost je velmi dlouhá bez ohledu na to, zda svítidlo svítí dlouhodobě nebo jej často zhasínáte a rozsvěcíte.

 

Až si vyberete světelný zdroj, který budete chtít v interiéru použít, potom teprve přistupte k výběru svítidla. Těžko budete do rekonstruovaného nebo zbrusu nového pokoje instalovat starý lustr. Naopak budete chtít interiér doplnit vkusným moderním svítidlem. Proto je při výběru důležité dbát nejen na praktickou stránku, ale také na vzhled svítidla. Jaká svítidla tedy vybírat? Základním prvkem osvětlení každé nebo alespoň většiny místností je centrální lustr připevněný na stropě nebo také závěsný typ. Podle velikosti a způsobu využití pokoje potom doplňujeme hlavní svítidlo osvětlením doplňkovým. Jako doplňková svítidla se nejčastěji používají závěsné lustry, nástěnná světla, bodovky nebo stojací lampy. Navštivte světelné studio Aulix, prohlédněte si vystavené modely a vyberte si ta nejvhodnější svítidla do vašeho interiéru.