Partneři:

Nejčtenější

Jak se doma cítit opravdu doma

Domov by měl pro každého z nás znamenat oázu klidu. Mělo by to být místo, kam se utíkáme schovat, uklidnit, kde se cítíme bezpečně. To ale není nic samozřejmého, protože zdaleka ne všude se člověk cítí bezpečně. Styl, který vyhovuje jednomu, nemusí být pro druhého vůbec příjemný. Proto je vždy třeba přizpůsobit si interiér vlastnímu vkusu, abyste se zde cítili skutečně doma. Potřebuje-li vaše domácnost radikální zásah, vsaďte na tapety. Tapety a samolepicí dekorace obecně patří k velmi oblíbeným prostředkům, jak přizpůsobit váš interiér vašim potřebám. I z čistě praktických důvodů je tapetování mnohem méně náročné než malba. Ať už vezmeme v potaz přípravu, samotné malování a především následný úklid, vychází tapetování jako mnohem jednodušší.

Originální křišťál nejvyšší kvality

 

Křišťál je čiré křišťálové sklo obohacené oxidem olovnatým, který zvyšuje hustotu skla a také jeho index lomu. Díky tomu má sklo potom vyšší lesk a je výrazně odolnější. Na druhou stranu ovšem klade mnohem vyšší nároky na jakékoli zpracování a mistrům sklářům dá mnohem víc práce vytvarovat jej tak, jak potřebují.

 

Jak se vyrábí broušený křišťál

 

Stále máme pouze čirý křišťál, pro některé výrobky se ale hodí použít i barevné sklo. Barevných efektů je dosaženo přidáním oxidů kovů do skla, které se potom zbarví do karmínové červené, modré, zelené nebo třeba černé barvy. Dá to spoustu práce, ale výsledek je přímo oslňující.

 

Avšak nepředbíhejme, nyní máme pouze základní formu výrobku, tedy tvar sklenice, vázy nebo třeba mísy. Dále přichází na řadu broušení. Brusiči pracují vždy zpaměti, mají v hlavě vzory, které potom vybrušují do výrobků, pomocí vodících linek si pouze předkreslí základní motiv a potom už brousí podle svého. Díky tomu vznikají vždy originální motivy a výrobky, které můžeme pouze obdivovat.

 

Broušení křišťálu je náročné vždy, ovšem broušení barevného křišťálu je ještě složitější oproti čirému. Brusič přes barevnou vrstvu nevidí do opracovávaného výrobku. Broušení barevného křišťálu tak vyžaduje dlouholeté zkušenosti a cit, aby i výrobky z barevného křišťálu vykazovaly naprostou dokonalost. Jakmile je dokončeno broušení, je třeba výrobek vyleštit. To se děje ponořením do leštící lázně, ve které je zvýrazněn přirozený lesk křišťálu.

 

Každý výrobek, ať už čirý nebo barevný křišťál, je naprostý originál a ozdobí každou tabuli. Použijte sklenice z čirého křišťálu na přípitek při slavnostní příležitosti, vystavte si dekorativní barevnou broušenou vázu nebo použijte broušené křišťálové výrobky jako dar pro přátele. Navštivte internetový obchod Top-Crystal a vyberte si z nabídky čirého i barevného křišťálu české výroby.